De informatie op deze pagina is een kopie van de KNZB site en is onderhevig aan wijzigingen.
De niet jaar-specifieke informatie is gebaseerd op herhalingen in de jaarlijkse bepalingen. Eventuele wijziging in deze bepalingen worden niet automatisch op deze pagina verwerkt. Zie KNZB voor de laatste gegevens.

Junioren

Junioren (-jeugd)wedstrijden zijn een nieuw onderdeel van de KNZB circuits. Via acht wedstrijden krijgen junioren zwemmers de kans om de favoriete afstanden te zwemmen maar ook worden ze uitgedaagd om de wat langere en wellicht zwaardere afstanden te zwemmen. Belangrijkste doel van dit circuit is het ontwikkelen van de complete zwemmer!

Jeugd

De jeugdzwemmers worden in dit circuit gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen op een breed scala aan slagen en afstanden. Wel gaat de zwemmer/zwemster al leren om keuzes te maken met het oog op het zwemmen van finales later in het programma.

De wedstrijden zijn bedoeld voor jongens junioren 1 t/m jeugd 2 en meisjes junioren 1 t/m jeugd 2. Deze wedstrijden bevatten finales, waarbij per leeftijdsgroep wordt gezwommen om de eer en eventueel prijzen. De organisatie (vereniging of Regio) kan er voor kiezen om ook senioren toe te voegen aan dit circuit. Zij zwemmen dan aparte finales.

Ranglijsten

Voor de jeugd (en apart ook junioren) zwemmers wordt een landelijke ranglijst bijgehouden, met de beste 10 prestaties (volgens FINA punten). De beste 3 zwemmers/zwemsters, per leeftijdsgroep ontvangen aan het eind van het seizoen een prijs van de KNZB.

De wedstrijden

Het Junioren-Jeugdcircuit wordt overal in het land georganiseerd, door de Regio in samenwerking met een zwemvereniging. Een overzicht van de dichtstbijzijnde wedstrijden kunt u vinden in de Webkalender.

Bepalingen Junioren & jeugd
Programma Junioren & jeugd (update 13 januari 2017, deel 3)