De informatie op deze pagina is een kopie van de KNZB site en is onderhevig aan wijzigingen.
De niet jaar-specifieke informatie is gebaseerd op herhalingen in de jaarlijkse bepalingen. Eventuele wijziging in deze bepalingen worden niet automatisch op deze pagina verwerkt. Zie KNZB voor de laatste gegevens.

Nationale Zwemcompetitie

De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie Regio niveaus en vier Landelijke niveaus. Hierdoor onderscheiden we:

Landelijk Regionaal
Hoofdklasse (15) 1e klasse
A-klasse (30) 2e klasse
B-klasse (30) 3e klasse
C-klasse (30) aantallen variëren per regio

Met een kleine wedstrijdploeg kan al ingeschreven worden voor de Regio 3e klasse doordat hier slechts weinig deelnemers en leeftijden nodig zijn voor de puntentelling. De jongste leeftijdsgroep telt echter niet mee voor de puntentelling. Er is geen bovenleeftijdsgrens voor de Nationale Zwemcompetitie.

De rondes

De Nationale zwemcompetitie bestaat uit vier ronden (wedstrijddagen). Voor de hoofdklasse is er een vijfde (finale) ronde. Deze ronden kunnen op de volgende data worden gezwommen:

 • 2016-2017
  • Ronde 1: 1 en 2 oktober 2016
  • Ronde 2: 12 en 13 november 2016
  • Ronde 3: 11 en 12 februari 2017
  • Ronde 4: 11 en 12 maart 2017
  • Ronde 5: 24 en 25 juni 2017 (alleen hoofdklasse

Actuele stand (KNZB)

Zwemcompetitie tussenstand

Informatie

Bovenstaande informatie is verkregen via de KNZB site eventueel aangevuld met informatie van regionale zwemclubs.

Zwemcompetitie op KNZB